Bliskość morza, rozbudowana sieć rzeczna oraz mnogość jezior i stawów sprawiają, że w Polsce występuje obecnie dość znaczne zróżnicowanie, jeśli chodzi o ryby. Ich najprostszy podział to okazy żyjące w wodach stojących (np. sielawa europejska) oraz płynących. Warto pamiętać, że poszczególne gatunki, bez względu na to, jakie jest ich naturalne środowisko, stanowią istotny element ekosystemu. Zapobiegają nadmiernemu rozrostowi wielu roślin (w tym również podwodnych), przez co wpływają na koordynację przepływu wód i oczyszczanie dna zbiorników i koryt rzecznych. Dodatkowo same stanowią pokarm dla ryb drapieżnych oraz zwierząt.
Mięso wielu gatunków to przysmak, który często gości na stołach u wielu ludzi. Odpowiednio sprawiona tuszka jest niskokaloryczna, zawiera za to mnóstwo cennych dla zdrowia składników mineralnych oraz witamin. Filet z ryby jest zalecany osobom będącym na diecie redukującej masę tłuszczową czy też wegetariańskiej. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go przygotowywać na różne sposoby. Zarówno informacje o tym, gdzie występują dane okazy, jak i sposoby ich przygotowania są dostępne na stronie internetowej ekologia.pl.
Pod podanym linkiem znajduje się między innymi atlas roślin i zwierząt, w którym użytkownik portalu znajdzie najważniejsze dane o konkretnym, interesującym go gatunku. Dla lepszej orientacji każdy wpis został zaopatrzony w kolorowe zdjęcie poglądowe, ułatwiające późniejszą identyfikację. Możliwość podglądu okazu na fotografii z pewnością docenią wędkarze, zwłaszcza osoby z niewielkim doświadczeniem w łowieniu ryb. Sprawdzenie, jaką sztukę udało się złapać, jest też istotne ze względów prawnych i zapobiega wytrzebianiu odmian zagrożonych wyginięciem.
WWW: https://www.ekologia.pl
Dodano: 2022-10-05
Telefon: 224989898
Miejscowość: Warszawa
Adres: Kaliszówka 4
Kod pocztowy: 01-909
Źródła:
https://www.ekologia.pl/wiedza/zwierzeta/sielawa-europejska